reading

De Mythe van de Vernauwde Slagader

De Mythe van de Vernauwde Slagader

vertaling van Dr. Berg’s video: The Clogged Artery Myth

Ik ga het hebben over vernauwde slagaders of te wel sclerotische plaque. Er is verwarring op dit gebied omdat de meeste mensen zich richten op de cholesterol. Ze willen de cholesterol verlagen om vernauwde slagaders te voorkomen en ze willen dat doen door het elimineren van boter, vet, eieren en dierlijk vlees.

Wat ik naar voren wil brengen, zijn een aantal aanvullende gegevens die te maken hebben met de kettingreactie die optreedt, zelfs voordat cholesterol erbij komt en de keten van gebeurtenissen die plaats vindt.
SlagaderHet eerste wat er plaats vindt, is dat je een laesie of te wel een ontsteking in de bekleding van de spier van de slagaderwand krijgt. Dit is een kleine spierlaag waarin deze ontstekingen ontstaan. Aderen vernauwen niet, omdat je daar niet die spiercontracties hebt. Aderen zijn een beetje meer passief. Ze hebben niet dat spierweefsel dat contract. En komt deze situatie dus niet voor. Het komt alleen voor in de slagaderen. Het eerste wat er gebeurt, is het ontstaan van een ontsteking. Wat daarna komt is het cholesterol. Het doel van deze cholesterol is het helpen genezen van de ontsteking. Het fungeert als een “pleister”. Dat is zijn functie. Ik weet niet of je dit weet, maar je lichaam maakt 3000mg cholesterol aan – elke dag opnieuw. Elke celwand bestaat o.a. ook uit cholesterol. Al je hormonen en in het bijzonder de geslachtshormonen zijn gemaakt van cholesterol. En je lichaam maakt er veel van aan. Een eierdooier heeft maar 300 mg. Je lichaam maakt 3000mg! Als je lichaam zo veel aanmaakt, waarom is het dan slecht? Maar, de hoofdzaak is dat het probeert om deze ontsteking te genezen.

Daarna krijgt je ook calcium vorming op dezelfde plaque, dus je hebt dit “cement” dat gaat proberen dit te genezen. We hebben nu een combinatie van calcium plaque, cholesterol plaque en fibrine plaque. Wat is fibrine? Het is een soort verbindend collageen weefsel, een vezelachtig weefsel, die de wond wil afdichten. Net zoals dat met elk litteken zou gebeuren. Hierdoor krijgen we littekens aan de binnenkant van onze slagaders door deze 3 gebeurtenissen. Er zijn een aantal andere dingen die zich ophopen, maar we gaan dit nu niet toelichten – dat wordt een beetje te verwarrend.

Het punt wat we moeten begrijpen is dat het eerste wat er gebeurt, is de ontsteking. En al het andere is secundair. Als we dus later op de keten komen en er calcium, fibrine en cholesterol op loslaten, hebben we dan echt iets opgelost?

Mensen zeggen wel tegen me: “Ik ging op een plantaardig dieet en ik heb zo mijn lichaam genezen.” Ja, dat is omdat je de ontstekingen hebt genezen. En dat je cholesterol dan naar beneden komt, is omdat je geen extra cholesterol nodig hebt om de ontsteking te helen.

Laten we praten over wat de oorzaak van de ontsteking is. Stress, voornamelijk cortisol wat zeer destructief voor het lichaam is, stressvol voedsel, junkfood (natuurlijk) en insuline. Dat is alles aangaande geraffineerde granen, brood, pasta, ontbijtgranen, crackers, koekjes en suiker al dat spul. Een gemiddelde Amerikaan verbruikt 149 pond suiker elk jaar. Dat is een hoop insuline. Natuurlijk gaat dat ontstekingen in je slagaders creëren. De toetjes, de alcohol, ook die zullen dat creëren. Ook het niet voldoende omega-3 vetzuren – visolie, lijnzaadolie etc. – consumeren. Er zijn veel dingen die dit kunnen veroorzaken, o.a., roken en andere chemicaliën. Het punt is dat de echte oorzaak van een vernauwde slagader slechte gewoonten zijn die ontstekingen creëren en de andere gevolgen, die komen later.

Nu dat je dit begrijpt kunnen we ons ontdoen van deze dingen(stress, insuline, niet genoeg Omega3) en het andere (calcium, fibrine, cholesterol) omlaag zien gaan. Mensen vertellen me dat ze een plantaardige, vegetarisch dieet gebruiken en daarom van hun cholesterol en vernauwde slagaders af waren gekomen, terwijl ik andere mensen had, die op een dieet van vlees waren gegaan en ook verlost waren van hun cholesterol. Waarom? Omdat ze gestopt waren met het eten van geraffineerde koolhydraten!

Dit zijn wat achtergrond gegevens over het vernauwde slagader mechanisme.

Link to Video: Click here.

Write a comment